Радионица “Пријатељство”

Опраштање од пријатеља представља учесталу појаву са којом се деца из избегличке популације сусрећу у транзитном контексту, те је веома важно пружити додатну подршку у овом периоду и омогућити слободно изражавање емоција. Кроз серију психо-едукативних и креативних радионица под називом “Пријатељство”, спроведених у сарадњи са психолошкињама ПИН-а, деца су упозната о важности комуникације, поверења, прихватања различитости и емпатије међу пријатељима. Креативна активност која је пратила тему пријатељства укључивала је заједничко осликавања, прављење и пуштања змаја омогућавајући свој деци да изразе своје емоције беса, туге и среће које се често истовремено јављају у ситуацијама када се поздрављају са пријатељима који напуштају смештај и одлазе даље на свој пут. Последња фаза радионице, дружење и пуштање змајева на Калемегдану, омогућила је деци да створе заједничке успомене и да се, на симболички начин, припреме за раздвајање од својих пријатеља.

Школица пливања

У сарадњи са ЈП Ада Циганлија корисницима РЈ Центар за смештај малолетних странаца је омогућено да бесплатно похађају школу пливања . Школа пливања се одржавала од 29.07 – 11.08. на базену Аде Циганлије. Захваљујемо се ЈП Ада Циганлија и тренерима који су обучавали нашу децу.

Школица спорта

У сарадњи са ЈП за управљањем пословним простором Пословни центар Раковица Београд, корисницима РЈ Центар за смештај малолетних странаца, омогућено је да током јула и августа месеца похађају школицу спорта. Деца су имала прилику да се активно баве одбојком, кошарком, фудбалом, а што је најбитније да се друже са другом децом са територије општине Раковица. Школица спорта се одвијала под водством тренера из спортског клуба Панта Реи. Захваљујемо се свима што су улепшали лето нашим малишанима.

Летовање корисника Завода у Будви 2021

Кад погледам море, чини ми се да његови таласи носе моју тугу.

Елчин Сафарли

Наши корисници боравили су у периоду од 16. 08. 2021. до 25. 08. 2021. на мору у Будви у пратњи васпитача. Летовање већ четрнаест година финансира хуманитарна организација Жељка Митровић. Ове године у пројекат је укључен и Завод за васпитање деце и омладине. Већини деце ово је био први одлазак на море, њихови осмеси и усхићеност подстрек су да и даље наставимо са оваквим акцијама. Летовање са својим вршњацима нашим корисницима веома значи. Ових 10-ак дана на мору помогло је нашој деци да постану самосталнија, да науче вештину комуникације када су насамо са другом децом, као и да стекну успомене које ће бити једне од најлепших у току њиховог одрастања.

Приредба корисника у Заводу за васпитање деце и омладине

Приредба је организована поводом празника школе дана Спасења, у дворишту и на платоу Завода за васпитање деце и омладине Београд, поводом чега су корисници Завода и уједно ученици основне и средње школе Вожд припремили програм у коме су показали своју креативност и таленте. Говорили су стихове и певали познате мелодије. Најкреативнији корисници реповали су уз стихове које су сами написали, па је тако песма матуранта средње школе Н. К. – „Ипак сам успео“ проглашена и химном школе. Постављени су били и цртежи најталентованијих чланова ликовне секције.

Матуранти смера женски фризер припремили су ревију свадбених фризура, па је организована чак и свадба, сто је додатно подстакло емоције свих присутних.
Најлепши дани младости саткани од лепих и мање лепих тренутака, успона и падова, живеће у њима кроз безброј успомена, а дани као што је овај остаће у лепом сећању како деце и запослених школе и Завода, тако и гостију који су својим доласком улепшали целокупну атмосферу и осетили делић топлине, сигурности и подрске у заједничком раду и труду свих.

Ревакцинација

Ревакцинација корисника и запослених Завода за васпитање деце и
омладине Београд спроведена је дана 8.06.2021. године, уз
подршку ресорног Министарства.

УНАПРЕЂЕЊЕ УСЛОВА

До унапређења услова живота корисника Завода за васпитање деце и омладине, дошло је уз помоћ ресорног Министарства, у коме су учествовали пре свега Швајцарска хуманитарна организација Borderfree – „Без граница Србијa“, а поред тога уређењу дворишта допринеле су и грађевинска фирма „INFINITY GRADNJA DOO BEOGRAD“ и Међународно удружење за промоцију и развој квантне медицине „QUANTTES“ донирањем средстава за уређење и улепшавање дворишта.

Целокупан рад озваничен је дана 24.05.2021. године, посетом Министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарије Кисић Тепавчевић, заједно са државним секретаром Јанић Мирком и директором хуманитарне организације Borderfree, за Србију Самир Схалаби, који је приликом посете донирао и спортску опрему и гардеробу корисницима Завода.

ИМУНИЗАЦИЈА

Имунизација корисника и запослених Завода за васпитање деце и
омладине Београд спроведена је дана 25.05.2021. године, уз
подршку ресорног Министарства и присуства Министарке за рад,
запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарије Кисић
Тепавчевић.