Oдржане две радионице вршњачке психосоцијалне подршке у Заводу за васпитање деце и омладине у Београду

Почетком овог месеца одржане су још две радионице вршњачке психосоцијалне подршке у оквиру пројекта „Подршка добробити деце и младих и образовање о правима детета“, уз финансијску подршку донатора  International Women’s Club (IWC), са циљем унапређења менталног здравља деце смештене у Заводу за децу и омладину у Београду. Радионице је спровела вршњачка едукаторка и чланица Клуба ДX при ЦПД-у Олга Девић, уз супервизију психолошкиње Тамаре Томашевић.

Теме радионица су упознавање деце са конструктивним начинима ношења са различитим емоцијама и испољавања емоција у различитим контекстима. Кроз радионице деца су имала прилику да се упознају са стратегијама ношења са основним емоцијама као и да покушају да их примене у различитим ситуацијама кроз разговор и игру.

Такође, деца су имала прилику да се упусте у групне вежбе и интерактивне игре које су им помогле да боље разумеју и препознају емоције код других људи. Кроз телесне манифестације као што су изрази лица, гестикулације и говор тела, деца су учила како да интерпретирају и тумаче емоције код других људи.

Осим тога, радионице су пружиле деци простор за изражавање сопствених емоција и стицање самопоуздања у испољавању истих. Кроз разговор и различите креативне активности, деца су научила да идентификују, именују и изразе своје емоције на здрав и конструктиван начин.

Своје импресије са радионица деца су поделила усменим путем: „Нисам размишљала да исту емоцију показујемо на толико различитих начина“ , „Волео бих да људи препознају када сам тужан и пре него што то кажем – као овде на радионици“, „Ово је било супер, када ћемо поново овако да разговарамо“?..